Inspiratiemarkt

 

Tijdens het Tel mee met Taal Congres vind je op de inspiratiemarkt verschillende bedrijven die zich presenteren. Hieronder vind je een overzicht van de bedrijven die een plekje hebben op de inspiratiemarkt. 

Print uw favorieten

Stands

Titel: Reis mee met de Boekfiets!
Thema: Preventie
Werkvorm: Stand
Sprekers: Eva Thier (Stichting Aanzet)
Roel Pothoven (Stichting Aanzet)
Omschrijving: De Boekfiets is een uniek leesbevorderingsproject voor jonge kinderen (2-8jr) en hun ouders met als hoofddoel preventie van laaggeletterdheid. Leesplezier staat daarbij voorop. Ouders en kinderen ervaren bij de Boekfiets dat zij op verschillende manieren en op verschillende plaatsen (ook buiten) met boeken en taal bezig kunnen zijn. Bij De Boekfiets ontmoeten ze ook andere kinderen en ouders voor gezamenlijk lees- en taalplezier. In de periode januari-september 2019 namen in Vlaardingen 1400 kinderen en 900 ouders deel. We laten de Boekfiets met bijbehorende materialen zien en we vertellen hoe we binnen het project Boekfiets te werk gaan. Wat zijn de werkzame elementen, welke methodes worden ingezet? Hoe lukt het ons de doelgroep te bereiken en te enthousiasmeren? Op welke wijze betrekken we ouders bij de voorleessessies en dragen we bij aan een positieve leesopvoeding? Op welke wijze werken we samen met partners? En, hoe kan ik zelf uitvoerder van de Boekfiets worden? Kom luisteren en laat u inspireren!
Dit vind je bij de stand: Informatie over een effectief, laagdrempelig en preventief taal- en leesbevorderingsproject. Mogelijk willen deelnemers vervolgens zelf aan de slag met dit project in hun eigen stad, en wij leggen uit hoe dat kan.
Titel: Hoe vergroot je de veiligheid bij je medewerkers?
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Serge Willemstein (Transparant Training)
Jorinde Meulendijk (Transparant Training)
Gerdine Maasbach (Transparant Training)
Omschrijving: Kijken, Proeven, Vragen. Hoe vergroot je de veiligheid bij je medewerkers? Hoe vergroot je hun zelfvertrouwen, en hoe kun je mensen aanzetten tot een gezonde leefstijl? In een kleine setting laten we onze producten zien, delen we onze aanpak en geven we een leuke verassing mee.


Dit vind je bij de stand: Verfrissende aanpak, mooie materialen en bijzondere resultaten. Leren gaat op veel manieren. Collega's en bezoekers gaan geïnspireerd aan de slag in hun eigen praktijk.
Titel: Nieuwe uitgaven op het gebied van Taal - Uitgeverij SWP
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Rob van der Poel (Uitgeverij SWP)
Trude van Waarden (Uitgeverij SWP)
Omschrijving: Bij onze stand krijgen congresbezoekers informatie over de nieuwste uitgaven op het gebied van 'Taal'. Daarnaast kun je tijdens het Tel mee met Taal Congres in gesprek gaan met de auteurs van de nieuwe uitgave 'Liefde voor letters en lezen'. We zien je graag bij ons stand!

Dit vind je bij de stand: Bezoekers kunnen naar huis met de nieuwste uitgaven op het gebied van 'Taal'. De boeken kunnen zelf ter plekke worden aangekocht.
Titel: Kinderzwerfboek: voor ieder kind boeken in de buurt!
Thema: Preventie
Werkvorm: Stand
Sprekers: Annemarie Schouten (Nationaal Fonds Kinderhulp / Kinderzwerfboek)
Omschrijving: Laaggeletterdheid en armoede gaan vaak samen. Thuis boeken lezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Maar niet ieder kind heeft boeken in huis. Kinderzwerfboek zorgt ervoor dat er (gratis) boeken in de buurt zijn van ieder kind. Daarvoor faciliteren wij 3500 KinderzwerfboekStations in Nederland en stimuleren wij de oprichting van KinderzwerfboekStations in aandachtswijken. We vertellen je graag hoe jouw organisatie mee kan doen met Kinderzwerfboek. Bezoek onze stand, we gaan graag met je in gesprek.
Dit vind je bij de stand: Inspiratie om Kinderzwerfboek in te zetten binnen jouw organisatie.
Titel: Bruggen bouwen tussen Nederland en Europa
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Marieke Hanekamp (Nationaal Agentschap Erasmus+ en NSS EPALE)
Omschrijving: Samenwerking is onmisbaar om écht het verschil te kunnen maken. Wat gebeurt er in jouw regio op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen? En op nationaal gebied? Mogelijk heb je dat aardig in beeld. Maar wat er in Europa gebeurt, kan letterlijk en figuurlijk een stapje verder weg zijn. Met het subsidieprogramma Erasmus+ en de digitale portal EPALE helpen we je een brug te slaan tussen jouw context en die in andere landen. Wat zou jouw organisatie helpen om een stap verder te zetten? Mogelijk vind je het antwoord over de grens!
We laten je voorbeelden zien van good practices in Europa rond bepaalde thema's (werving, regionale samenwerking, bildung) die momenteel op EPALE te vinden zijn. Wist je eigenlijk wel dat dit platform bestaat? Naast informatie halen en brengen kun je hier ook in contact komen met organisaties in Europa die met dezelfde doelgroepen of thema's werken. Wil je verder kennismaken met deze organisaties? Dat kan met behulp van een Erasmus+ subsidie. In het voorjaar is er een mogelijkheid om een projectvoorstel in te dienen waarmee je Europese samenwerking kunt gaan starten of verder uit kunt diepen. Het Nationaal Agentschap staat voor je klaar!
Dit vind je bij de stand: Bij de stand van EPALE ontdek je hoe je kan leren van andere landen, en hoe je (eventueel met subsidie van Erasmus+) een Europese samenwerking kan starten of verder uitdiepen.
Titel: Gezondheid en opvoeding: simpele materialen voor taalonderwijs
Thema: Aanpak en methoden
Werkvorm: Stand
Sprekers: Inge Goorts (Pharos)
Riëtte van Spanje (Pharos)
Margot Reukers (Pharos)
Omschrijving: Pharos presenteert bij deze stand eenvoudige materialen over gezondheidszorg, (zelf)zorg, ziekte en opvoeding die gebruikt kunnen worden in het taalonderwijs. Bij de stand kan je met Pharos in gesprek over hoe de materialen te gebruiken. Uiteraard kan je de materialen ook bekijken en voorlichtingsfilmpjes hierover zien.
Dit vind je bij de stand: Je maakt kennis met materialen die je kan gebruiken om tijdens taalonderwijs, ook de thema's gezondheid en opvoeding te bespreken.
Titel: WerkendLeren: De snelste weg naar taalniveau 3F!
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Luuc Hek (WerkendLeren)
Michiel Mollink (WerkendLeren)
Carlo den Herder (WerkendLeren)
Omschrijving: Zijn er binnen jouw organisatie medewerkers met een lage taalvaardigheid? Niet iedere werkgever weet dat van zijn medewerkers. Daarom bieden wij iedere werknemer een gratis niveaubepaling en persoonlijk advies aan. Bij onze stand kan je kennis maken met onze aanpak om het taalniveau van medewerkers te verhogen. Naast een korte interactieve kennisquiz presenteren we graag onze aanpak aan de hand van praktijkvoorbeelden. Ook kunnen wij je helpen met het indienen van een subsidieaanvraag die op onze trajecten van toepassing is.
Dit vind je bij de stand: Je krijgt informatie hoe we met onze aanpak jou kunnen helpen het taalniveau van jouw medewerkers te verhogen. Het is toepasbaar in diverse sectoren.
Titel: St. Lezen: Meer lezen, beter in taal
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Inger Bos (Stichting Lezen)
Adriaan Langendonk (Stichting Lezen)
Omschrijving: Wij bieden informatie over de preventieve werking van lezen aan en beantwoorden jouw vragen. Welke informatie heb jij nog nodig om preventie van laaggeletterdheid in je beleid te integreren? Welke informatie heb je nog nodig om het gesprek over gezinsaanpak met jouw partners te voeren? We beantwoorden jouw vragen, en illustreren onze antwoorden met infographics. Ook kan je bij ons een folder ophalen met meer informatie over de preventieve werking van lezen.
Dit vind je bij de stand: Je doet kennis op over wat lezen betekent voor de taalontwikkeling van kinderen en jongeren. Wij zorgen dat je goed geïnformeerd het gesprek over preventie van laaggeletterdheid aan de beleidstafel kan voeren.
Titel: Bisbee Flexonderwijs
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Tanja Woudenberg (Bisbee Academie)
Omschrijving: Wij zijn in samenwerking met onze opdrachtgevers heel actief op het gebied van NT2. Onze docenten verzorgen dagelijks lessen aan anderstaligen op verschillende niveau's. Bisbee draagt bij aan de vermindering van laaggeletterdheid en verzorgd interessante en leerzame workshops op het gebied van NT2 / NT1 en inburgering.
Dit vind je bij de stand: informatie over werken binnen de volwasseneneducatie / NT2 en informatie over diverse workshops gericht op 'Tel mee met Taal'
Titel: Zorg van Nu
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Esther Luijk (Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport)
Tessel Houdijk (Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport)
Rodinde Pauw ()
Omschrijving: Zorg van Nu is een initiatief van het ministerie van VWS en helpt met slimme innovaties in de zorg ontdekken. Zoals digitale en online toepassingen, handige hulpmiddelen en slimme technieken. Sprekende voorbeelden die kunnen helpen bij zorg, gezondheid, ondersteuning, of bij het helpen of verzorgen van een ander. Zorg van Nu laat zien wat er nu al beschikbaar is. Ook op het gebied van digitale vaardigheden zijn er slimme zorgoplossingen. Waar wil je meer over weten?
Dit vind je bij de stand: Inspiratie en concrete tips op het gebied van slimme zorgoplossingen.
Titel: Onwijs TaalTafel
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Simone Blok (Onwijs)
Willem Eekhof (Onwijs)
Omschrijving: Demonstratie van de speelse interactieve Onwijs multitouch TaalTafel voor laaggeletterden voor medewerkers van Taalhuizen, Taalcafé's en bibliotheken.
Dit vind je bij de stand: Een veelzijdige manier voor laaggeletterden, zowel individueel als in groepen, zowel zelfstandig als onder begeleiding, om met de taal bezig te zijn en zich die zo spelenderwijs eigen te maken.
Titel: Uitgeverij Pica
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Mark Veerman (Uitgeverij Pica)
Omschrijving: Deelnemers van Tel mee met Taal nemen in de stand van Uitgeverij Pica kennis van actuele uitgaven rond taal en lezen in het onderwijs, waaronder: Close Reading, een slimme aanpak voor begrijpend lezen, en Spraaktaal Kids, een denk- en doemap bij TOS (Taalontwikkelingsstoornis).
Dit vind je bij de stand: Kennis van vakinhoudelijke onderwijsliteratuur op het gebied van Taal en Lezen. Een gratis poster van Close Reading en de Vragenkaart Begrijpend luisteren en lezen (zolang de voorraad strekt).
Titel: Handreikingen voor professionals Basisvaardigheden
Thema:
Werkvorm: Stand
Sprekers: Petra Popma (ITTA UvA)
Marlies Elderenbosch (ITTA UvA)
Omschrijving: Wij brengen professionals en vrijwilligers in het werkveld Basisvaardigheden op de hoogte van met TMMT-subsidie ontwikkelde handreikingen en scholing, die zij kunnen gebruiken in hun werk en om zelf deskundiger te worden.
Dit vind je bij de stand: Deelnemers maken kennis met het gratis beschikbare materiaal '24 werkvormen voor coaching' en het materiaal Werkvormen Taal en Ouderbetrokkenheid Zomerschool; de website www.ouderwijs.nl en de opleidingmodules tot docent Basisvaardigheden, waarmee zij hun professionaliteit kunnen versterken.